Hírek

ROS premier Szlovéniában!

A Zenit Kft. munkatársai – már Európa számos országában, így Magyarországon is számottevő sikereket elért - ROS technológiájú raklapos állványláb javításokat végeztek bemutató jelleggel ezúttal Szlovéniában.  (ROS technológia: a sérült állványlábat a helyén (!), csere és vágás nélkül javítjuk.) A hatékony javítási technológia lehetővé teszi, hogy az állványlábak a szabadalmaztatott folyamat során - amelyet számos technológiai minősítő intézet auditált és akkreditált – visszanyerjék eredeti, a targonca által okozott sérülés előtti geometriájukat, így statikai értelemben is újra teljes értékű tartószerkezeti elemként legyenek terhelhetőek.  
 
Ljubjánában, Szlovénia legjelentősebb logisztikai 3PL szolgáltatójánál jártak munkatársaink, ahol részben még a „Jugoszláv időkből” maradt, a talajszint alatt egy mélységben és felett további két szinten elhelyezkedő raktáróriásban dolgoztak. A födémszerkezetek a folyamatos targonca mozgások miatt erőteljes, több mm-es rezonanciákat produkálnak, ilyen környezetben sokszorosan felértékelődik az eredetileg számított statika az állványok, különösen az állványlábak tekintetében és a sérülések okozta konkáv deformációk által okozott kockázat is jelentősen megnövekedik. A helyi menedszment elmondása szerint a raktáróriásban a 3-5 fős karbantartó brigád műszakonként 3-5 sérült állványláb javítását tudja elvégezni a korábban megszokott módszer alkalmazása mellett. Munkatársaink (2 fős csapat) a bemutatóra rendelkezésre bocsátott 90 perc alatt a vezetés által kiválasztott két javítást (súlyos deformációk voltak…) végeztek el, amely egyöntetű elismerést váltott ki a logisztikai szolgáltató vállalatóriás vezetői részéről.   
 
Szlovénia a földrengésveszély szempontjából hazánknál lényegesen veszélyeztetettebb területnek minősül, ezért a raktárakban általánosan a robusztusabb kialakítású, nagyobb anyagvastagságú és nagyobbprofilméretű (120-140 mm-es lábakkal) állványrendszereket alkalmaznak. Ezek cseréje lényegesen magasabb költséggel jár, elég csak az felhasznált profilált acél lábak súlyában (így árazásában) jelentkező különbségére gondolni.Az ROS technológia kiválóan helytállt többek között az SSI Schäfer 120mm-es állványoszlopok javításánál is, a profilok tökéletesen visszanyerték eredeti alakjukat, így megfelelnek a német prémium kategóriás gyártó által mindig gondosan kalkulált szeizmológiai kritériumoknak is.
 
További érdekes szempont, hogy az említett raktárban – a nagy súlyú és magas állványszerkezetben tárolt raklapok miatt - nagy teljesítményű és méretű, így megnövekedett fordulókörű targoncákkal dolgoznak. A fordulási ívek nagysága növeli a sérülések rizikóját, így számosságát is, ezért a vállalat vezetői már a mindössze 2 éves targoncapark cseréjét is fontolóra vették a megnövekedett (hagyományos) állványjavítási költségek miatt. A ROS technológiának köszönhetően a negyedére, ötödére csökkenő javítási költségszint új ROI számítási alapokat hozott, ezért a 8 darabos targoncapark tekintetében az eredetileg tervezett életciklus kalkulációt, így a korábbi beszerzési döntést sem kell felülírni – mondta el munkatársunknak a nemzetközi szinten is jól ismert, prémium kategóriás építőipari felületkezelő anyagokat gyártó és értékesítő multinacionális vállalat logisztikai igazgatója.
 
 Munkatársaink több raktárban is dolgoztak a két napos szakmai út során, többek között egy olyan létesítményben is, ahol minden egyes állványmezőt saját spinkler leállással kellett ellátni (ezt a legmagasabb tűzvédelmi osztályba sorolt raktárakban kell alkalmazni).A hagyományos javításokhoz a kiegészítő 2 collos tűzvédelmi installáció (sprinkler-rendszer) ideiglenes megbontása, vagy kiváltó szerkezettel rögzítése a korábbi módszer (csere) idejére további járulékos munkaigényt okoz, ami természetesen tovább növekedő költségekkel jár. Az ROS javítás az ilyen környezetben tehát még költséghatékonyabb, mint a hagyományos oltórendszerrel szerelt létesítményekben, így a leendő szlovén Ügyfelek nagy örömmel fogadták az új lehetőséget, amelyet leendő szlovén partnerünk a Zenit Kft-vel közösen fog a jövőben képviselni dél-nyugati szomszédunknál.
 

Az ROS technológiával kapcsolatban érdeklődjön munkatársainknál: Zenit Kft., +36-27-200-670info@zenitkft.hu,